Рецепти
Тарт од лимета
Сирови, вегански и без глутенски тартови како вкусен кремаст десерт со освежителен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени бадеми(1 Чаша)
Урми без семки(4 )
Кокосово масло(1/3 чаша + 2 Супени лажици)
Цимет(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимета(1/2 чаша + 2 Супени лажици)
Ситно рендана кора од лимета(1 Кафена лажица + 1 Супена лажица)
Ф‘стаци(1 Чаша)
Кокосово млеко(во конзерва 1/3 Чаша)
Јаворов сируп(1/4 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Три мали тави за тарт премачкајте ги со кокосово масло.
- За тестото, во блендер ставете ги мелените бадеми, урмите, 2 супени лажици кокосово масло, циметот, малку сол, 2 супени лажици сок од лимета и 1 кафена лажица рендана кора од лимета. Изблендирајте ги сите состојки убаво, а потоа смесата префрлете ја во трите тави, рамномерно распоредете ја и натапкајте ја со раце за да се добие убава кора.
- Во истиот блендер го подготвуваме и филот. Ставете ги ‘фстаците (претходно оставете ги да стојат во ладна вода 4 часа или преку ноќ), 1/2 чаша сок од лимета, 1/3 чаша кокосово масло, јаворовиот сируп, кокосовото млеко, 1 супена лажица кора од лимета, екстрактот од ванила и малку сол.
- Убаво изблендирајте ги состојките за да се добие мазен крем. По желба можете да додадете повеќе сок од лимета или јаборов сируп. Зависи дали сакате тартот да биде посладок или покисел.
- Кремот ставете го врз корите кои веќе ги направивме. Намачкате го рамномерно и измазнете.
- Ставете ги тартовите во фрижидер најмалку 1 час пред да ги послужите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во