Рецепти

Тарт од ореви
Вкусен колач со потекло од Швајцарија кој во внатрешноста има сочен фил од ореви и мед
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Прашок за печиво(3/4 Пакување)
Маргарин(250 Грама)
Шеќер во прав(450 Грама)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Мелени ореви(150 Грама)
Сечкани ореви(150 Грама)
Слатка павлака(1/4 Литар)
Рум(3 Супени лажици)
Мед(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Брашното просејте го заедно со печивото.
- Потоа во брашното издробете го маргаринот, додајте јајце, жолчка, 150 грама шеќер во прав, 1 ванилин шеќер, 1 лажица слатка павлака, рум и ренданата кора од лимон.
- Од смесата брзо замесете тврдо тесто и оставете го да отстои половина час.
- Во меѓувреме подгответе го филот: во сад ставете ги мелените ореви и измешајте ги со 300 грама шеќер во прав, 1 пакување ванилин шеќер, слатката павлака (нематена), медот, румот и сечканите ореви. Убаво со лажица промешајте ја смесата и оставете настрана.
- Тестото поделете го на три дела. Едниот дел расукајте го на дното од намастен кружен калап за торти.
- Од другиот дел на тестото обложете го садот на краевите.
- Распоредете го филот од ореви во тортата и покријте ја со третиот дел од тестото кој претходно го расукавте во круг.
- Премачкајте го тартот со изматено јајце и печете го 50-тина минути на умерена температура додека добие убава златнокафенкаста боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во