Рецепти
Тарт од ореви Ана Ѓорова

Вкусен колач со потекло од Швајцарија кој во внатрешноста има сочен фил од ореви и мед

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Прашок за печиво(3/4 Пакување)

Маргарин(250 Грама)

Шеќер во прав(450 Грама)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Рендана кора од лимон

Мелени ореви(150 Грама)

Сечкани ореви(150 Грама)

Слатка павлака(1/4 Литар)

Рум(3 Супени лажици)

Мед(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Брашното просејте го заедно со печивото.
  2. Потоа во брашното издробете го маргаринот, додајте јајце, жолчка, 150 грама шеќер во прав, 1 ванилин шеќер, 1 лажица слатка павлака, рум и ренданата кора од лимон.
  3. Од смесата брзо замесете тврдо тесто и оставете го да отстои половина час.
  4. Во меѓувреме подгответе го филот: во сад ставете ги мелените ореви и измешајте ги со 300 грама шеќер во прав, 1 пакување ванилин шеќер, слатката павлака (нематена), медот, румот и сечканите ореви. Убаво со лажица промешајте ја смесата и оставете настрана.
  5. Тестото поделете го на три дела. Едниот дел расукајте го на дното од намастен кружен калап за торти.
  6. Од другиот дел на тестото обложете го садот на краевите.
  7. Распоредете го филот од ореви во тортата и покријте ја со третиот дел од тестото кој претходно го расукавте во круг.
  8. Премачкајте го тартот со изматено јајце и печете го 50-тина минути на умерена температура додека добие убава златнокафенкаста боја.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: