Рецепти
Телешко во слатко-кисел сос со сусам Ана Ѓорова

Брз и лесен рецепт за телешко месо со млад кромид во сос со суво грозје и сусам

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(600 Грама)

Млад кромид(200 Грама)

Бело суво грозје(50 Грама)

Брашно

Црн сусам(1 Супена лажица)

Масло(4 Супени лажици)

Јаболков оцет(4 Супени лажици)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалу од 35 минути

  1. Оставете го сувото грозје 5 минути да омекне во еден сад со ладна вода.
  2. Исчистете го младиот кромид, отстранете ги перцата и измијте го останатиот дел.
  3. Месото исечете го на тенки парчиња и набрашнете ги од двете страни, па потоа пржете го во поголема тава на загрено масло 2 минути од секоја страна.
  4. Додајте го младиот кромид во тавата, полијте ги со оцетот, кој ќе го оставите да испари. Зачинете со сол, бибер и шеќер и пржете ги 10 минути во поклопена тава.
  5. Исцедете го сувото грозје и додајте го на местот. Додајте го и сусамот и продолжете да пржите уште 2-3 минут.
  6. Сервирајте го месото полиено со сосот од пржењето и со младиот кромид.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: