Рецепти
Телешко во слатко-кисел сос со сусам
Брз и лесен рецепт за телешко месо со млад кромид во сос со суво грозје и сусам
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(600 Грама)
Млад кромид(200 Грама)
Бело суво грозје(50 Грама)
Црн сусам(1 Супена лажица)
Масло(4 Супени лажици)
Јаболков оцет(4 Супени лажици)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалу од 35 минути
- Оставете го сувото грозје 5 минути да омекне во еден сад со ладна вода.
- Исчистете го младиот кромид, отстранете ги перцата и измијте го останатиот дел.
- Месото исечете го на тенки парчиња и набрашнете ги од двете страни, па потоа пржете го во поголема тава на загрено масло 2 минути од секоја страна.
- Додајте го младиот кромид во тавата, полијте ги со оцетот, кој ќе го оставите да испари. Зачинете со сол, бибер и шеќер и пржете ги 10 минути во поклопена тава.
- Исцедете го сувото грозје и додајте го на местот. Додајте го и сусамот и продолжете да пржите уште 2-3 минут.
- Сервирајте го месото полиено со сосот од пржењето и со младиот кромид.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во