Рецепти
Телешко во слатко-кисел сос со сусам Ана Ѓорова

Брз и лесен рецепт за телешко месо со млад кромид во сос со суво грозје и сусам

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(600 Грама)

Млад кромид(200 Грама)

Бело суво грозје(50 Грама)

Брашно

Црн сусам(1 Супена лажица)

Масло(4 Супени лажици)

Јаболков оцет(4 Супени лажици)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалу од 35 минути

  1. Оставете го сувото грозје 5 минути да омекне во еден сад со ладна вода.
  2. Исчистете го младиот кромид, отстранете ги перцата и измијте го останатиот дел.
  3. Месото исечете го на тенки парчиња и набрашнете ги од двете страни, па потоа пржете го во поголема тава на загрено масло 2 минути од секоја страна.
  4. Додајте го младиот кромид во тавата, полијте ги со оцетот, кој ќе го оставите да испари. Зачинете со сол, бибер и шеќер и пржете ги 10 минути во поклопена тава.
  5. Исцедете го сувото грозје и додајте го на местот. Додајте го и сусамот и продолжете да пржите уште 2-3 минут.
  6. Сервирајте го месото полиено со сосот од пржењето и со младиот кромид.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: