Рецепти
Телешко во слатко-кисел сос со сусам Ана Ѓорова

Брз и лесен рецепт за телешко месо со млад кромид во сос со суво грозје и сусам

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(600 Грама)

Млад кромид(200 Грама)

Бело суво грозје(50 Грама)

Брашно

Црн сусам(1 Супена лажица)

Масло(4 Супени лажици)

Јаболков оцет(4 Супени лажици)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалу од 35 минути

  1. Оставете го сувото грозје 5 минути да омекне во еден сад со ладна вода.
  2. Исчистете го младиот кромид, отстранете ги перцата и измијте го останатиот дел.
  3. Месото исечете го на тенки парчиња и набрашнете ги од двете страни, па потоа пржете го во поголема тава на загрено масло 2 минути од секоја страна.
  4. Додајте го младиот кромид во тавата, полијте ги со оцетот, кој ќе го оставите да испари. Зачинете со сол, бибер и шеќер и пржете ги 10 минути во поклопена тава.
  5. Исцедете го сувото грозје и додајте го на местот. Додајте го и сусамот и продолжете да пржите уште 2-3 минут.
  6. Сервирајте го месото полиено со сосот од пржењето и со младиот кромид.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: