Рецепти
Токитура Ана Ѓорова

Традиционален романски рецепт со свинско месо, палента и јајца на око

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во тава се запржуваат сечканиот кромид, печурките и лутата пиперка.
  2. Потоа во друга тава се запржува сечканиот лук со ситно сечкани или рендани домати, па кога ќе се пропржат се зачинува со босилекот.
  3. Во трет посебен сад се пржи свинското месо, се додаваат сланината и колбасите, па се додаваат мешаните зачини по вкус.
  4. Испрженото месо се додава во садот со печурките и со доматното пире и се меша.
  5. Потоа посебно се вари палента од пченкарното брашно (може и готова палента).
  6. Посебно се пржи едно јајце на око.
  7. На крај јадењето се сервира со тоа што се става палентата во средина, па месото со сосот отстрана се реди и во средина над палетата се става јајцето на око и се ренда сирење.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: