Рецепти

Токитура
Традиционален романски рецепт со свинско месо, палента и јајца на око
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(400 Грама)
Димена сланина(50 Грама)
Колбас(200 Грама)
Сирење(150 Грама)
Чили пиперка(1 )
Лук(4 Чешниња)
Пченкарно брашно(300 Грама)
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во тава се запржуваат сечканиот кромид, печурките и лутата пиперка.
- Потоа во друга тава се запржува сечканиот лук со ситно сечкани или рендани домати, па кога ќе се пропржат се зачинува со босилекот.
- Во трет посебен сад се пржи свинското месо, се додаваат сланината и колбасите, па се додаваат мешаните зачини по вкус.
- Испрженото месо се додава во садот со печурките и со доматното пире и се меша.
- Потоа посебно се вари палента од пченкарното брашно (може и готова палента).
- Посебно се пржи едно јајце на око.
- На крај јадењето се сервира со тоа што се става палентата во средина, па месото со сосот отстрана се реди и во средина над палетата се става јајцето на око и се ренда сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во