Рецепти
Торта од тиквички
Солена зеленчукова торта со тиквички и сирење што може да ја послужите и како предјадење, но и како главен оброк со додатоци по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(1 Килограм)
Рикота сирење(250 Грама)
Кромид(1/2 Главица)
Јајце(3 )
Рендан пармезан(20 Грама)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измијте ги тиквичките и исечете ги на кругови со дебелина од околу 3 мм.
- Потоа ставете ги во поголема тава со исечканиот кромид и пропржете ги со маслиновото масло, 1/2 чаша вода и сол додека убаво заруменат и омекнат, околу отприлика 10 минути.
- Во меѓувреме во друг сад со жица за матење изматете ги јајцата, рикота сирењето (или друг вид помеко сирење), пармезанот, сол, бибер и морско оревче.
- Кога ќе бидат готови тиквичките, измиксирајте ги со рачен миксер, или дел по дел изблендирајте ги во блендер додека добиете хомогена смеса.
- Така подготвените тиквички измешајте ги со смесата од јајца и сирење.
- Смесата распоредете ја во четвртаст огноотпорен сад со намастена хартија за печење.
- Печете во претходно загреана рерна на 180 степени, 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во