Рецепти
Торта со афион и со пудинг
Лесен балкански десерт со пудинг по сопствен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(200 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Шеќер(200 Грама)
Брашно(250 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
Прашок за печиво(1 )
Афион(100 Грама)
Пудинг од чоколадо(2 Пакувања)
Млеко(500 мл за пудингот )
Шеќер(3 супени лажици за пудингот )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Се мешаат млекото, шеќерот и маслото. Потоа постепено се додаваат брашното, ванилиниот шеќер, прашокот за печиво и афионот.
- Откако смесата ќе се изедначи, се става во плех (подмачкан со масло и наросен со брашно) и потоа се пече. Испеченото тесто се сече на 2 еднакви дела.
- Се вари пудингот според упатството и потоа се остава да се излади.
- Се филува така што се става првиот дел од кората, потоа се премачкува со изладениот пудинг, па одозгора се става и вториот дел од кората.
- Одозгора се прелива со чоколадна глазура или по желба се украсува со изматена шлаг пена, па се декорира по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во