Рецепти
Турска салата од печурки
Овој турски рецепт се нарекува уште и „Мантар салата“
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(250 Грама)
Кисели краставички(4 Парчиња)
Црни маслинки(10 Парчиња)
Свеж магдонос(1 Китка)
Пченка(150 Грама)
Зелен лимон(1 )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Исечете ги печурките на парчиња и ставете ги да се сварат неколку минути во солена вода колку да омекнат.
- Исцедете ги и оставете ги да се оладат.
- На страна исечкајте маслинки, кисели краставички, магдонос и пченка која е претходно сварена.
- Во сад ставете ги сите зеленчуци, полејте ги со лимон, маслиново масло, сол и бибер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во