Рецепти
Турска супа од црвена леќа
Супа од пасирана црвена леќа со зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(2 средно големи главици )
Путер(4 Супени лажици)
Црвена леќа(180 Грама)
Вода(1 Литар)
Доматно пире(2 Супени лажици)
Пилешка супа(1 Литар)
Брашно(2 Супени лажици)
Жолчка од јајце(2 )
Млеко(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Кромидот исечкајте го и ставете го во сад, додајте 2 лажици путер и пржете го на умерен оган 5 минути.
- Додајте ги леќата и водата и варете ги на умерен оган со повремено мешање, околу 30 минути или додека леќата не омекне.
- Додајте сол, црвен пипер, доматно пире и топла пилешка или говедска супа. Варете ја супата уште 2 минути.
- Тргнете ја од оганот и изспасирајте ја. Вратете ја во тенџерето и одржувајте ја топла.
- Ставете 2 лажици путер во тав, додајте го брашното и пржете го 5 минути на умерен оган со постојано мешање, па тргнете го настрана.
- Изматете ги жолчките и додавајте ги на брашното, малку по малку, со постојано мешање. На истиот начин додајте го и млекото.
- Потоа оваа смеса постепено додавајте ја на топлата супа и мешајте непрекинато. Измешајте ја и сервирајте ја супата топла со потпечен леб.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во