Рецепти
Турска супа од црвена леќа Ана Ѓорова

Супа од пасирана црвена леќа со зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 средно големи главици )

Путер(4 Супени лажици)

Црвена леќа(180 Грама)

Вода(1 Литар)

Црвен пипер

Доматно пире(2 Супени лажици)

Пилешка супа(1 Литар)

Брашно(2 Супени лажици)

Жолчка од јајце(2 )

Млеко(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Кромидот исечкајте го и ставете го во сад, додајте 2 лажици путер и пржете го на умерен оган 5 минути.
  2. Додајте ги леќата и водата и варете ги на умерен оган со повремено мешање, околу 30 минути или додека леќата не омекне.
  3. Додајте сол, црвен пипер, доматно пире и топла пилешка или говедска супа. Варете ја супата уште 2 минути.
  4. Тргнете ја од оганот и изспасирајте ја. Вратете ја во тенџерето и одржувајте ја топла.
  5. Ставете 2 лажици путер во тав, додајте го брашното и пржете го 5 минути на умерен оган со постојано мешање, па тргнете го настрана.
  6. Изматете ги жолчките и додавајте ги на брашното, малку по малку, со постојано мешање. На истиот начин додајте го и млекото.
  7. Потоа оваа смеса постепено додавајте ја на топлата супа и мешајте непрекинато. Измешајте ја и сервирајте ја супата топла со потпечен леб.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: