Рецепти
Турска супа од црвена леќа Ана Ѓорова

Супа од пасирана црвена леќа со зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(2 средно големи главици )

Путер(4 Супени лажици)

Црвена леќа(180 Грама)

Вода(1 Литар)

Црвен пипер

Доматно пире(2 Супени лажици)

Пилешка супа(1 Литар)

Брашно(2 Супени лажици)

Жолчка од јајце(2 )

Млеко(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Кромидот исечкајте го и ставете го во сад, додајте 2 лажици путер и пржете го на умерен оган 5 минути.
  2. Додајте ги леќата и водата и варете ги на умерен оган со повремено мешање, околу 30 минути или додека леќата не омекне.
  3. Додајте сол, црвен пипер, доматно пире и топла пилешка или говедска супа. Варете ја супата уште 2 минути.
  4. Тргнете ја од оганот и изспасирајте ја. Вратете ја во тенџерето и одржувајте ја топла.
  5. Ставете 2 лажици путер во тав, додајте го брашното и пржете го 5 минути на умерен оган со постојано мешање, па тргнете го настрана.
  6. Изматете ги жолчките и додавајте ги на брашното, малку по малку, со постојано мешање. На истиот начин додајте го и млекото.
  7. Потоа оваа смеса постепено додавајте ја на топлата супа и мешајте непрекинато. Измешајте ја и сервирајте ја супата топла со потпечен леб.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: