Рецепти
Туткана гибаница
Истата гибаница можете по желба да ја приготвите со сирење, спанаќ или друг фил
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1 Килограм)
Мелено говедско месо(800 Грама)
Кромид(3 Главици)
Магдонос(1 Китка)
Масло(200 Милилитри)
Вода(200 Милилитри)
Маргарин(50 Грама)
Кисела павлака(200 Грама)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Во тава на оган се пржи ситно исечканиот кромид, се додава 100 мл масло, 100 мл вода, сол, бибер, вегета.
- Откако ќе се испржи добро, се додаваат месото, магдоносот и се меша додека состојките се соединат.
- Тепсијата за печење се премачкува со маргарин.
- Се зема по една кора се намрсува со преостанатите 100 мл масло и 100 мл вода. Секоја кора се попрскува посебно, па се зема од смесата за фил (месото) и се распрскува врз кората, потоа кората се тутка и се реди во тепсијата, така ги плисираме сите кори една до друга додека се потрошат.
- На крај, во сад ги ставаме трите јајца и ги матиме со виљушка, ја додаваме павлаката и ја матиме со јајцата. Со оваа смеса ја преливаме целата гибаница и печеме 40 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во