Рецепти
Вафли со боровинки
Овошни вафли за вкусен појадок – послужете ги со чаша млеко и уживајте!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(310 Грама)
Шеќер(3 Супени лажици)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(малку )
Сол(1/2 Кафена лажица)
Масло(125 Милилитри)
Млеко(300 Милилитри)
Замрзнати боровници(120 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во сад соединете ги брашното, шеќерот, ванилиниот шеќер, прашокот за печиво, содата и солта.
- Потоа додајте ги маслото и млекото и измиксајте со миксер за смесата да се соедини, потоа со лажица измешајте ги боровинките (претходно малку одмрзнати на собна температура).
- Со помала црпалка нанесувајте од смесата и печете во апарат за вафли (претходно премачкајте го со масло и уште 2-3 пати за време на печењето на вафлите) додека добијат златножолта боја.
- Пред послужување, готовите вафли може да ги поросите со шеќер во прав или со јаворов сируп или мед.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во