Рецепти
Варен бакалар
Бакалар на едноставен начин по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бакалар(600 Грама)
Маслиново масло(2 Децилитри)
Лук(50 Грама)
Компир(1,5 Килограм)
Кромид(300 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Бело вино(2 Децилитри)
Свежи шампињони(200 Грама)
Ловоров лист(1 )
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Рузмарин(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Сварете го бакаларот и исчистете го.
- Испржете го кромидот, додајте го лукот, измиените и крупно исчистени шампињони и кратко динстајте, повремено ставајќи ги виното и водата во која се варел бакаларот.
- Потоа во сад редете компири, исечени на тркалца и иситнетиот бакалар, а завршете со компири.
- Додајте толку течност колку да ги прекрие компирите. Зачинете го јадењето, поклопете го и варете приближно 25 минути.
- Не треба да се меша, туку повремено само да се протресе садот. Се служи топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во