Рецепти
Варено јагнешко со компири Ана Ѓорова

Вкусен ручек од зачинето јагнешко месо со гарнир од млади компири

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1,2 Килограм)

Лук(2 Чешниња)

Рузмарин(1 Супена лажица)

Жалфија(4 Листови)

Брашно(1 Супена лажица)

Оцет(1 Децилитар)

Млад компир(400 Грама)

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Од јагнешкото отстранете ги сите масни делови, исечете го на покрупни парчиња и пржете го на 5 лажици масло додека да зарумени.
  2. Додајте ги рузмаринот, истолчениот лук, исечканата жалфија и малку сол, па добро измешајте ги.
  3. Посипете го месото со лажица брашно, полијте го со оцетот, кој ќе го оставите да испари, а потоа полијте го со 3 дл топла вода и варете го 1 час поклопено. Додајте по потреба уште вода ако целата вода се апсорбира.
  4. Испржете ги компирите во тава на малку масло додека да заруменат. Сервирајте го месото со компирите.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: