Рецепти
Варено вино
Вареното вино е одличен пијалак за да се згреете и расположите во студените есенски и зимски денови. Аромата што му ја даваат зачините е карактеристична и примамлива, па тешко можете да му одолеете и да не се напиете уште една голтка.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рендана кора од портокал(1 Кафена лажица)
Сок од портокал(3 Супени лажици)
Жолт шеќер(0.5 Чаша)
Стапче цимет(3 Парчиња)
Каранфилче(1 Кафена лажица)
Корен од ѓумбир(1 )
Црвено вино(1 Флаша)
Ракија(2 Децилитри)
Бадеми(1 Кафена лажица)
Нане лисја(10 Листови)
Парчиња портокал(4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Исечете ја кората од портокалот и исцедете го сокот.
- Додајте половина чаша кафеав шеќер, 1 лажичка каранфилче, 3 стапчиња цимет и 2-3 сантиметри парчиња сечкан ѓумбир и ставете ја мешавината на оган.
- Кога смесата ќе се згусне, додајте шише црвено вино и 2 дл ракија и оставете да се вари 10 минути.
- На крајот процедете го виното, додајте неколку исечкани бадеми, парчиња портокал и лисја од нане.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во