Рецепти
Варено вино Ана Ристеска

Вареното вино е одличен пијалак за да се згреете и расположите во студените есенски и зимски денови. Аромата што му ја даваат зачините е карактеристична и примамлива, па тешко можете да му одолеете и да не се напиете уште една голтка.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Рендана кора од портокал(1 Кафена лажица)

Сок од портокал(3 Супени лажици)

Жолт шеќер(0.5 Чаша)

Стапче цимет(3 Парчиња)

Каранфилче(1 Кафена лажица)

Корен од ѓумбир(1 )

Црвено вино(1 Флаша)

Ракија(2 Децилитри)

Бадеми(1 Кафена лажица)

Нане лисја(10 Листови)

Парчиња портокал(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Исечете ја кората од портокалот и исцедете го сокот.
  2. Додајте половина чаша кафеав шеќер, 1 лажичка каранфилче, 3 стапчиња цимет и 2-3 сантиметри парчиња сечкан ѓумбир и ставете ја мешавината на оган.
  3. Кога смесата ќе се згусне, додајте шише црвено вино и 2 дл ракија и оставете да се вари 10 минути.
  4. На крајот процедете го виното, додајте неколку исечкани бадеми, парчиња портокал и лисја од нане.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: