Рецепти
Векна од портокал Ана Ѓорова

Вкусен десерт што се подготвува многу брзо и лесно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Маргарин(50 Грама)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1 )

Кандирана кора од портокал(од 2 портокала )

Сок од портокал(180 Милилитри)

Лешник(дробени 50 Грама)

Црно чоколадо(50 Грама)

Суви брусници(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Чоколадото се сечка на коцки и се меша во сад со брусниците, лешниците, печивото, јајцата, кандираната кора од 2 портокали, шеќерот, маргаринот, брашното и сокот од портокал.
  2. Сите состојки добро се месат со рака за да се соединат.
  3. На набрашнета работна маса се замесува тестото и од него се прави долгнавеста форма.
  4. Се става во праоаголен калап намастен со маргарин и обложен со хартија за печење.
  5. Колачот се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
  6. Откако ќе се испече, се вади од хартијата за печење, се сече на парчиња и се посипува со шеќер во прав.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: