Рецепти
Векна од портокал Ана Ѓорова

Вкусен десерт што се подготвува многу брзо и лесно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Маргарин(50 Грама)

Јајце(2 )

Прашок за печиво(1 )

Кандирана кора од портокал(од 2 портокала )

Сок од портокал(180 Милилитри)

Лешник(дробени 50 Грама)

Црно чоколадо(50 Грама)

Суви брусници(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Чоколадото се сечка на коцки и се меша во сад со брусниците, лешниците, печивото, јајцата, кандираната кора од 2 портокали, шеќерот, маргаринот, брашното и сокот од портокал.
  2. Сите состојки добро се месат со рака за да се соединат.
  3. На набрашнета работна маса се замесува тестото и од него се прави долгнавеста форма.
  4. Се става во праоаголен калап намастен со маргарин и обложен со хартија за печење.
  5. Колачот се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
  6. Откако ќе се испече, се вади од хартијата за печење, се сече на парчиња и се посипува со шеќер во прав.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: