Рецепти
Виткана пита од гриз
Одлична варијанта за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(300 Грама)
Млеко(500 Милилитри)
Гриз(100 Грама)
Ванилин шеќер(2 Супени лажици)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во засладено (по желба) млеко се вари гризот за да се добие густа смеса.
- Кога ќе се олади се додаваат изматените јајца и ванилин шеќер.
- Се редат по три кори, секоја попрскана со зејтин и врз нив се става преливот и се виткаат во ролни.
- Се прават толку ролни колку што има материјал. Потоа се редат во сад за печење и се печат околу 30тина минути на умерена температура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во