Рецепти
Виткана пита со кисела вода и кисело млеко
Одлична пита за вечера која совршено оди со сирење и јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Сирење(300 Грама)
Масло(1.25 Децилитри)
Газирана вода(1.25 Децилитри)
Кисело млеко(1.25 Децилитри)
Јајце(4 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Сирењето се дроби.
- Одделно се матат јајцата и се додава кисела вода и кисело млеко.
- Корите се делат на 3 дела. Еден дел се реди во плех (подмачкан со зејтин или путер) и преку корите се става 150 грама издробено сирење, одозгора кори, па повторно 150 грама сирење и конечно, преостанатите кори.
- Така наредената пита со остар нож се сече на коцки.
- Питата се посипува со загреан зејтин и изматените јајца со кисело млеко и кисела вода (претходно исечените парчиња се разделуваат со нож за преливот поубаво да навлезе).
- Питата се пече во добро загреана рерна.
- Во преливот од сирење може да се додаде и 250 грама спанаќ.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во