Рецепти
Зајачко месо со оцет и тревки
Балкански специјалитет од зајачко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1 Килограм)
Рузмарин(2 Гранчиња)
Лук(4 Чешниња)
Жалфија(4 Листови)
Магдонос(5 Гранчиња)
Бел дестилиран оцет(1,5 Децилитри)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Излупете го лукот и исечете го на не премногу мали парчиња. Исчистете ги ароматичните тревки и ситно исечкајте ги.
- Загрејте го маслото во тава, па додајте ги парчињата месо и пржете ги се додека не поруменат. Потоа додајте ги лукот, солта и белиот вински оцет, кој ќе го оставите да испари.
- Намалете ја температурата, посипете го месото со ароматичните тревки, поклопете ја тавата и продолжете да ги пржите 35-40 минути, додавајќи малку вода доколку е потребно. На крајот од пржењето додајте лажица црн вински оцет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во