Рецепти
Запечено свинско месо со зеленчук
Гурманска тава со свинско месо, домати, зелка и зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(најдобро од врат, 1/2 килограм )
Зелка(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Зелена пиперка(2 )
Зелена лута пиперка(1/2 )
Домат(2 )
Магдонос(1/2 Китка)
Путер(1 Супена лажица)
Вода(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во подлабока тава на загреано масло, месото се пржи од двете страни додека зарумени, а потоа се трга настрана.
- Во истиот сад, најпрво се пржи кромидот, а потоа се додаваат сечканите пиперки, ситно сечканата зелка и се продолжува со пржење.
- Кога зеленчукот ќе омекне, се додаваат ренданите домати, коцката за супа, месото и се меша. Се остава да се динста на тивко околу 1 час.
- Пред да се стави во загреана рерна на 200 степени, се зачинува, а потоа се пече во рерна 30 минути.
- Пет минути пред крајот на печењето, се додаваат ситно сечкан магдонос и путер.
- Јадењето се служи со салата од краставица или со печени пиперки со лук и магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во