Рецепти
Зелка на грчки начин
Одличен семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(свежа 1 кг )
Праз(1 )
Кромид(1 Главица)
Мелено пилешко месо(300 Грама)
Масло(малку )
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Бело вино(5 Децилитри)
Јогурт(4 Децилитри)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Празот исечкајте го на крукчиња, па пржете го во тава со масло заедно со сечканиот кромид.
- Откако ќе омекнат, додајте го меленото месо и пржете додека да побели.
- Потоа додајте ја сечканата зелка и црвениот пипер, зачинете со сол и бибер, па додајте го белото вино.
- Варете околу 20 минути додека да омекне зелката.
- Зелката истурете ја во огноотпорен сад и прелијте ја со изматени јајца и јогурт.
- Печете во загреана рерна на 180 степени додека да фати јадењето коричка и убаво се испече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во