Рецепти
Зелка на грчки начин Ана Ѓорова

Одличен семеен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(свежа 1 кг )

Праз(1 )

Кромид(1 Главица)

Мелено пилешко месо(300 Грама)

Масло(малку )

Сол

Бибер

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Бело вино(5 Децилитри)

Јогурт(4 Децилитри)

Јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Празот исечкајте го на крукчиња, па пржете го во тава со масло заедно со сечканиот кромид.
  2. Откако ќе омекнат, додајте го меленото месо и пржете додека да побели.
  3. Потоа додајте ја сечканата зелка и црвениот пипер, зачинете со сол и бибер, па додајте го белото вино.
  4. Варете околу 20 минути додека да омекне зелката.
  5. Зелката истурете ја во огноотпорен сад и прелијте ја со изматени јајца и јогурт.
  6. Печете во загреана рерна на 180 степени додека да фати јадењето коричка и убаво се испече.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: