Рецепти
Зелка салата со сусам и ѓумбир
Азиска салата од црвена и обична зелка со вкусен прелив од ѓумбир и со печен сусам
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ѓумбир(една супена лажица ситно сечкан )
Лук(2 Чешниња)
Соја сос(2 Супени лажици)
Оцет од ориз(2 Супени лажици)
Масло од сусам(2 Супени лажици)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Рендана кора од портокал(малку )
Сок од портокал(2 Супени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сусам(4 Супени лажици)
Зелка(1/2 )
Црвена зелка(1/2 )
Млад кромид(3-4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
-
За преливот: измешајте ги ситно сечканите ѓумбир и лук со соја сосот, оризовиот оцет, маслото од сусам, маслиновото масло, малку рендана кора и сок од портокал и шеќерот. Убаво промешајте и оставете го во фрижидер. Може да ставите и чили сос по желба.
-
Сусамот испечете го на умерен оган убаво додека да замириса и да добие потемна боја, околу пола до една минута. Печете го со постојано мешање.
-
Зелката и младиот кромид исечкајте ги и измешајте ги со сусамот и со преливот. Убаво промешајте и посужете ја салатата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во