Рецепти
Зимска салата со прокељ и сланина
Овој рецепт може да го комбинирате со сите видови месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Прокељ(400 Грама)
Сланина(50 Грама)
Бел лук, излупен и згмечен(3 Чешниња)
Кромид(1 Чешне)
Павлака(200 Грама)
Брашно(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 15 минути
- Ситно исечкајте ја сланината и ставете ја кратко да се пропржи и потоа додајте ги ситно сечканиот лук и кромид само колку да пуштат мирис.
- На оваа смеса додајте 400 грама сечкан прокељ на половинки, додајте малку вода и оставете да врие околу 5 минути.
- Изматете павлака со малку брашно, сол и бибер и прелијте ја салатата.
- Кратко оставете ја заедно со сосот малку да се згусне, па сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во