Рецепти
Гурабии со гриз Ана Ѓорова

Вкусните бабини колачиња што одлично одат со кафе или чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(160 Грама)

Шеќер(1 Супена лажица)

Масло(50 Милилитри)

Јајце(1 )

Брашно(50 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 пакетче (за шербет) )

Шеќер во прав(200 г (за шербет) )

Вода(40 мл (за шербет) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Изматете ги добро со миксер јајцето и шеќерот додека шеќерот се растопи.
  2. Додајте ги гризот, маслото, печивото и брашното, па целата смеса замесете ја со дланките да се соедини.
  3. Од смесата формирајте топчиња со големина на орев, малку сплескајте ги и наредете ги во тава за печење намастена со масло.
  4. Печете ги во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
  5. Во меѓувреме подгответе шербет: во тенџере на оган ставете ги шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и водата, промешајте и варете додека шеќерот целосно се растопи.
  6. Печените гурабии прелијте ги со шербет, вратете ги во рерна и допечете ги уште 5 минути на 150°C.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: