Рецепти
Солени ѓевреци (посно) Ана Ѓорова

Феноменален и лесен појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Вода(1 Литар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Квасец(1 Пакување)

Сода бикарбона(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Квасецот се раствара во 250 милилитри млака вода со 1 лажица шеќер и 2 лажички сол.
  2. Брашното мешајте го постепено со растопениот квасец и замесете средно меко тесто, па оставете го да кисне околу половина час.
  3. Откако ќе стаса тестото, го делите на 10 еднакви топчиња и обликувате крукчиња.
  4. На страна во тенџере ставате 1 литар вода и ја оставате да проврие, па додавате едно ќесиче сода бикарбона и ги ставате ѓевречињата додека тие не испливаат на површината.
  5. Откако ќе завршите со сите ѓевречиња, ги редите во тава за печење и ги наросувате со сусам, сончоглед, ким или мак по желба.
  6. Печете на 180 степени околу дваесетина минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: