Рецепти
Торта со ореви и чоколаден крем Ана Ѓорова

Кремот од чоколадо е многу вкусен, а во внатрешноста тортата е уште поубава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(10 за пандишпан )

Шеќер(10 лажици за пандишпан )

Брашно(4 лажици за пандишпан )

Мелени ореви(5 лажици за пандишпан )

Прашок за печиво(1/2 ќесичка за пандишпан )

Какао(2 лажици за пандишпан )

Маргарин(250 грама за фил )

Млеко(500 мл за фил )

Нишесте (пченкарен скроб)(3 лажици за фил )

Брашно(3 лажици за фил )

Шеќер(10 лажици за фил )

Црно чоколадо(100 грама за фил )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

Пандишпан

  1. Белките се матат со миксер заедно со шеќерот додека шеќерот се растопи и додека добиете кремаста смеса.
  2. Во садот со белките се додаваат мелените ореви, какаото, печивото и брашното и смесата се меша со лажица.
  3. Смесата се претура во тркалезен калап за печење обложен со хартија за печење.
  4. Се става во рерна и се пече на 200 степени околу 40 минути.

Фил

  1. Во тенџере на оган се ставаат млекото, шеќерот, густинот, брашното и жолчките.
  2. Се готви со непрекинато мешање со жица и откако кремот ќе ја добие посакуваната густина, тенџерето се трга од оган.
  3. Во топлиот крем се додава искршената чоколада и се меша додека да се растопи.
  4. Во друг сад со миксер пенасто изматете го маргаринот и измешајте го со изладениот крем.

Финална постапка

  1. Калапот со испечениот пандишпан се вади од рерна, му се отстранува хартијата и се сече на два еднакви дела.
  2. Првата кора се премачкува со филот, врз него се става втората кора и целата торта се премачкува со фил.
  3. Се декорира со готварски шприц од преостанатиот фил и се наросува целата торта со ореви или со чоколадни трошки.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: