Рецепти

Афион-колач со јагоди
Лесен пролетен десерт со свежи јагоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(100 Грама)
Шеќер(220 Грама)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Жолчка од јајце(4 )
Афион(150 Грама)
Мелени лешници(70 Грама)
Белка од јајце(4 )
Масло(1 Супена лажица)
Шлаг крем ванила(1 Пакување)
Крем сирење(20 Грама)
Свеж сок од лимон(од 1/2 лимон )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Се мати маргаринот со шеќерот (120 г), па се додаваат жолчките, една по една, а полека и преостанатите состојки. На крај се меша со рака, потоа се прави снег од белките и се се меша заедно.
- Смесата се става во подмачкана и набрашнета тепсија, па се пече на 170 степени околу 20 минути.
- За крем се мати шлагот, се додава шеќер, ванилин шеќер (1 пакување) и лимонов сок и сирењето.
- Кремот се мачка врз испечениот колач, па се ставаат јагодите или по желба некое друго овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во