Рецепти
Американски палачинки во сос од јагоди Ана Ѓорова

Вкусни палачинки со овошен прелив што може да ги подготвите како појадок со чаша млеко или за десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(400 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Јајце(1 )

Прашок за печиво(1 )

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Маргарин(100 Грама)

Вода(100 милилитри (за прелив) )

Шеќер(100 грама (за прелив) )

Јагоди(250 Грама)

Мед(1 Супена лажица)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Маргаринот треба да се стопи на оган и да се олади, па во него се додава јајцето и се мати со виљушка.
  2. Во поголем сад се става брашното, печивото, сол и шеќер, па се додава измешаниот маргарин и млекото и сè заедно се меша со лажица или со жица за матење. Не мора многу да се меша бидејќи иако има грутчиња, тие при печењето ќе се разредат.
  3. Се печат на загреана тава премачкана со маргарин, а пред да се стави нова палачинка, тавата се мачка со маргаринот.
  4. Преливот се подготвува од водата, шеќерот, ванилата и медот, се вари околу 15 минути да се згусне како шербет.
  5. Јаготките се блендираат во блендер, им се додава сварениот шербет и уште малку се блендира.
  6. Се сервира во чинија, секоја палачинка се мачка со прелив и се декорира со јаготки.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: