Рецепти
Ароматичен телешки гулаш
Вкусен и ароматичен балкански телешки гулаш
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(250 Грама)
Телешко месо(800 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Доматно пире(2 Супени лажици)
Црвено вино(200 Милилитри)
Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)
Рузмарин(1 Гранче)
Свежи шампињони(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Кромидот излупете го, исчистете го и исечете го на мали коцки.
- Месото измијте го, избришете го и добро пропржете го на врело масло.
- Пред крај на пржењето, во месото додајте го сечканиот кромид и сето тоа пржете го уште малку.
- Потоа месото зачинете го со сол, бибер и мелениот црвен пипер. Поклопете го тенџерето и динстајте на тивок оган 10 минути.
- Во месото додајте ги пирето од домати, виното, нишестето и измиеното гранче рузмарин.
- Печурките исчистете ги, исечете ги на помали парчиња и додајте ги во јадењето пред крај на варењето. Сето тоа динстајте го уште малку, извадете го гранчето рузмарин и зачинете го сосот.
- Пред да го сервирате гулашот, посипете го со магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во