Рецепти
Ароматичен телешки гулаш Ана Ристеска

Вкусен и ароматичен балкански телешки гулаш

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(250 Грама)

Телешко месо(800 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

Сечкан магдонос

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Доматно пире(2 Супени лажици)

Црвено вино(200 Милилитри)

Нишесте (пченкарен скроб)(2 Супени лажици)

Рузмарин(1 Гранче)

Свежи шампињони(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути

  1. Кромидот излупете го, исчистете го и исечете го на мали коцки.
  2. Месото измијте го, избришете го и добро пропржете го на врело масло.
  3. Пред крај на пржењето, во месото додајте го сечканиот кромид и сето тоа пржете го уште малку.
  4. Потоа месото зачинете го со сол, бибер и мелениот црвен пипер. Поклопете го тенџерето и динстајте на тивок оган 10 минути.
  5. Во месото додајте ги пирето од домати, виното, нишестето и измиеното гранче рузмарин.
  6. Печурките исчистете ги, исечете ги на помали парчиња и додајте ги во јадењето пред крај на варењето. Сето тоа динстајте го уште малку, извадете го гранчето рузмарин и зачинете го сосот.
  7. Пред да го сервирате гулашот, посипете го со магдонос.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: