Рецепти
Бабини колачиња
Традиционален балкански рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(2 )
Масло(100 Милилитри)
Шеќер(200 Грама)
Брашно(450 Грама)
Прашок за печиво(0.5 Пакување)
Џем од малини(2 Кафени лажици)
Нутела крем(2 Кафени лажици)
Ореви(2 Кафени лажици)
Лешник(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Скршете ги јајцата во еден сад, додајте го шеќерот и почнете да матите со миксерот, па потоа додајте го маслото и продолжете додека не добиете густа пена.
- Во брашното додајте го прашокот за печиво, измешајте и додајте го во матените јајца и мешајте со раце додека да добиете смеса која нема да се лепи.
- Од добиената смеса, правите топчиња и ги редите во намачкана тава и на секое топче му правите дупка во средината и го филувате со еурокрем, мармалад, џем, сечкани ореви, лешници и сè што сакате по желба.
- Печете на 180 степени околу 10 до 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во