Рецепти
Бајадера од урми и кикирики
Лесна, брза и непечена чоколадна ужина
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(250 Грама)
Алва(таан 200 грама )
Млеко(100 Милилитри)
Црно чоколадо(250 Грама)
Шеќер(50 Грама)
Урми без семки(200 Грама)
Кикирики(дробени, печени и несолени 200 грама )
Мелени бисквити(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Во тенџере на оган ставете ги млекото, шеќерот и 200 г чоколадо искршено на парчиња.
- Мешајте со лажица да се растопат, па тргнете од оган.
- Урмите ситно исечкајте ги и додајте ги во садот.
- Додајте ги бисквитите, кикириките, исечканата таан алва и маргаринот, па замесете ги состојките со рака.
- Смесата расплескајте ја на алуминиумска фолија намастена со масло.
- Бајадерата свиткајте ја во фолијата и ставете ја во замрзнувач.
- Преостанатото чоколадо растопете го со 1 лажица масло, па со него прелијте ја стегнатата бајадера.
- Врз неа може да наросите по желба дробени кикирики. Вратете повторно во фрижидер да се стегне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во