Рецепти
Баклава со домашни кори Ана Ѓорова

Турски рецепт за еден од најнеодоливите слатки задоволства

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Жолчка од јајце(9 )

Јајце(1 )

Јогурт(1 Чаша)

Масло(550 Грама)

Прашок за печиво(0.5 Пакување)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Чаша)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

ТЕСТО:

  1. Во сад измешајте ги брашното, жолчките, јајцето, јогуртот, 1 чаша масло и половина прашак за печиво.
  2. Замесете тесто и поделете го на 4 дела, секој дел на 6-7 топчиња и расукајте мали корички.
  3. Секоја подготвена коричка извалкајте ја во пченкарниот скроб.
  4. Корите од 1/4 сукајте ги во едно во големина на плехче.

ФИЛ:

  1. Помеѓу подготвените кори ставете фил од шеќер и ореви по желба, исечете ги на коцки и потурете ги со 200 грама врело масло.
  2. Печете ја баклавата во загреана рерна на 180°C, околу 45 минути.
  3. Подгответе шербет од 1 килограм шеќер и 1 литар вода сварени во тенџере и прелијте ја оладената баклава со врелата смеса.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: