Рецепти
Баклава со домашни кори Ана Ѓорова

Турски рецепт за еден од најнеодоливите слатки задоволства

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Жолчка од јајце(9 )

Јајце(1 )

Јогурт(1 Чаша)

Масло(550 Грама)

Прашок за печиво(0.5 Пакување)

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Чаша)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

ТЕСТО:

  1. Во сад измешајте ги брашното, жолчките, јајцето, јогуртот, 1 чаша масло и половина прашак за печиво.
  2. Замесете тесто и поделете го на 4 дела, секој дел на 6-7 топчиња и расукајте мали корички.
  3. Секоја подготвена коричка извалкајте ја во пченкарниот скроб.
  4. Корите од 1/4 сукајте ги во едно во големина на плехче.

ФИЛ:

  1. Помеѓу подготвените кори ставете фил од шеќер и ореви по желба, исечете ги на коцки и потурете ги со 200 грама врело масло.
  2. Печете ја баклавата во загреана рерна на 180°C, околу 45 минути.
  3. Подгответе шербет од 1 килограм шеќер и 1 литар вода сварени во тенџере и прелијте ја оладената баклава со врелата смеса.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: