Рецепти
Баклава со домашни кори
Турски рецепт за еден од најнеодоливите слатки задоволства
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Жолчка од јајце(9 )
Јајце(1 )
Јогурт(1 Чаша)
Масло(550 Грама)
Прашок за печиво(0.5 Пакување)
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Чаша)
Шеќер(1 Килограм)
Вода(1 Литар)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
ТЕСТО:
- Во сад измешајте ги брашното, жолчките, јајцето, јогуртот, 1 чаша масло и половина прашак за печиво.
- Замесете тесто и поделете го на 4 дела, секој дел на 6-7 топчиња и расукајте мали корички.
- Секоја подготвена коричка извалкајте ја во пченкарниот скроб.
- Корите од 1/4 сукајте ги во едно во големина на плехче.
ФИЛ:
- Помеѓу подготвените кори ставете фил од шеќер и ореви по желба, исечете ги на коцки и потурете ги со 200 грама врело масло.
- Печете ја баклавата во загреана рерна на 180°C, околу 45 минути.
- Подгответе шербет од 1 килограм шеќер и 1 литар вода сварени во тенџере и прелијте ја оладената баклава со врелата смеса.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во