Рецепти
Баклава со урми
Сочна баклава со фил од урми и мелени ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1 Килограм)
Урми(400-500 Грама)
Мелени ореви(300 Грама)
Портокал(2 )
Маргарин(1 )
Вода(1 Литар)
Шеќер(700 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Урмите се мешаат со мелените ореви и се ставаат врз две готови кори.
- Потоа се полива одозгора со стопен маргарин, се става друга кора и се додава од филот. Постапката се повторува додека не се потрошат сите кори.
- Филуваната баклава се сече на триаголници и се става во рерна на 200°C, околу 30 минути да се пече додека не добие убава боја.
- Во меѓувреме се подготвува шербетот: водата и шеќерот се ставаат на оган во тенџере и се вари додека шеќерот не се растопи.
- Готовата баклава се остава да се олади, а потоа се прелива со млак шербет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во