Рецепти
Баклава со урми Ана Ѓорова

Сочна баклава со фил од урми и мелени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Урми(400-500 Грама)

Мелени ореви(300 Грама)

Портокал(2 )

Маргарин(1 )

Вода(1 Литар)

Шеќер(700 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Урмите се мешаат со мелените ореви и се ставаат врз две готови кори.
  2. Потоа се полива одозгора со стопен маргарин, се става друга кора и се додава од филот. Постапката се повторува додека не се потрошат сите кори.
  3. Филуваната баклава се сече на триаголници и се става во рерна на 200°C, околу 30 минути да се пече додека не добие убава боја.
  4. Во меѓувреме се подготвува шербетот: водата и шеќерот се ставаат на оган во тенџере и се вари додека шеќерот не се растопи.
  5. Готовата баклава се остава да се олади, а потоа се прелива со млак шербет.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: