Рецепти
Баклава со урми Ана Ѓорова

Сочна баклава со фил од урми и мелени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Урми(400-500 Грама)

Мелени ореви(300 Грама)

Портокал(2 )

Маргарин(1 )

Вода(1 Литар)

Шеќер(700 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Урмите се мешаат со мелените ореви и се ставаат врз две готови кори.
  2. Потоа се полива одозгора со стопен маргарин, се става друга кора и се додава од филот. Постапката се повторува додека не се потрошат сите кори.
  3. Филуваната баклава се сече на триаголници и се става во рерна на 200°C, околу 30 минути да се пече додека не добие убава боја.
  4. Во меѓувреме се подготвува шербетот: водата и шеќерот се ставаат на оган во тенџере и се вари додека шеќерот не се растопи.
  5. Готовата баклава се остава да се олади, а потоа се прелива со млак шербет.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: