Рецепти
Баници со праз
Банички од домашно тесто, филувани со праз. Одлични за со чаша јогурт и сирење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(малку )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Оцет(1 Кафена лажица)
Праз(1/2 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Квасецот се раствара во млака вода и се додаваат брашното, шеќерот, солта, оцетот, па се замесува средно тесто. По потреба се додава уште млака вода.
- Од тестото се прават 10 топчиња и се оставаат да отстојат десетина минути.
- Во меѓувреме празот исечкајте го и пропржете го на малку масло додека не омекне.
- Потоа секое топче се расукува во голема и тенка кора, се попрскува со масло, се филува со празот и се дипли како плик, а потоа се собира како хармоника. Истата постапка се повторува и со другите топчиња.
- Откако ќе се наполни тепсијата, се става да се пече во загреана рерна на 250°C.
- Кога ќе се извади од рерна, се попрскува со вода во која има малку масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во