Рецепти
Баници со праз Ана Ѓорова

Банички од домашно тесто, филувани со праз. Одлични за со чаша јогурт и сирење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(малку )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Оцет(1 Кафена лажица)

Праз(1/2 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот се раствара во млака вода и се додаваат брашното, шеќерот, солта, оцетот, па се замесува средно тесто. По потреба се додава уште млака вода.
  2. Од тестото се прават 10 топчиња и се оставаат да отстојат десетина минути.
  3. Во меѓувреме празот исечкајте го и пропржете го на малку масло додека не омекне.
  4. Потоа секое топче се расукува во голема и тенка кора, се попрскува со масло, се филува со празот и се дипли како плик, а потоа се собира како хармоника. Истата постапка се повторува и со другите топчиња.
  5. Откако ќе се наполни тепсијата, се става да се пече во загреана рерна на 250°C.
  6. Кога ќе се извади од рерна, се попрскува со вода во која има малку масло.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: