Рецепти
Баници со праз Ана Ѓорова

Банички од домашно тесто, филувани со праз. Одлични за со чаша јогурт и сирење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(малку )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Оцет(1 Кафена лажица)

Праз(1/2 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот се раствара во млака вода и се додаваат брашното, шеќерот, солта, оцетот, па се замесува средно тесто. По потреба се додава уште млака вода.
  2. Од тестото се прават 10 топчиња и се оставаат да отстојат десетина минути.
  3. Во меѓувреме празот исечкајте го и пропржете го на малку масло додека не омекне.
  4. Потоа секое топче се расукува во голема и тенка кора, се попрскува со масло, се филува со празот и се дипли како плик, а потоа се собира како хармоника. Истата постапка се повторува и со другите топчиња.
  5. Откако ќе се наполни тепсијата, се става да се пече во загреана рерна на 250°C.
  6. Кога ќе се извади од рерна, се попрскува со вода во која има малку масло.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: