Рецепти
Бели колачиња (посно)
Послужете ги со чаша топол чај и уживајте
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 свеж )
Вода(1/2 литар млака )
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(4 Супени лажици)
Масло(8 Супени лажици)
Брашно(по потреба за да се замеси тесто )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Замесете тесто од квасецот, млаката вода, па ставете ги шеќерот, солта и маслото. На крај додајте брашно по потреба да се замеси меко и мазно тесто, па оставете го да нарасне.
- Откако тестото ќе нарасне, поделете го на два дела и првото тесто на набрашнета површина расукајте го со дебелина од 2 см и од кората со чаша сечете кругови.
- Исечените кругови ставете ги во набрашнет плех и оставете ги повторно на топло да нараснат.
- Потоа пржете ги на загреано масло, а откако ќе ги испржите сите, извалкајте ги во шеќер во прав и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во