Рецепти
Блага велигденска погача Ана Ѓорова

Разубавете ја велигденската трпеза со оваа блага погача што може да ја послужите за ужинка или десерт со крем како додаток

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(550 Грама)

Интегрално пченично брашно(30 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Јајце(6 )

Шеќер(50 Грама)

Шеќер во прав(40 Грама)

Квасец(25 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути + 2 часа за тестото

  1. Квасецот растопете го во малку млако млеко.
  2. Во подлабок сад скршете две јајца и измешајте ги со омекнатиот путер и со шеќерот.
  3. Потоа додајте го брашното и замесете меко тесто. Тестото добро месете го, околу 10-тина минути, додека добиете убаво меко тесто; по потреба додавајте уште брашно.
  4. Оставете го тестото да отстои на собна температура покриено со проѕирна фолија, најмалку 2 часа.
  5. Останатите 4 јајца се за декорација-измијте ги добро и оставете ги настрана.
  6. Од стасаното тесто формирајте 18 еднакви топчиња и наредете ги едно до друго во намастена и набрашнета кружна тепсија, така што во средината ќе ги наредите четирите јајца.
  7. Покријте ја погачата и оставете ја мирува уште 1 час.
  8. Потоа погачата наросете ја со шеќерот во гранули (или со шеќер во прав) и печете ја во загреана рерна на 200 степени, околу 50 минути. Со чепкалка проверете дали погачата е готова.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: