Рецепти
Блага велигденска погача
Разубавете ја велигденската трпеза со оваа блага погача што може да ја послужите за ужинка или десерт со крем како додаток
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(550 Грама)
Интегрално пченично брашно(30 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Јајце(6 )
Шеќер(50 Грама)
Шеќер во прав(40 Грама)
Квасец(25 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути + 2 часа за тестото
- Квасецот растопете го во малку млако млеко.
- Во подлабок сад скршете две јајца и измешајте ги со омекнатиот путер и со шеќерот.
- Потоа додајте го брашното и замесете меко тесто. Тестото добро месете го, околу 10-тина минути, додека добиете убаво меко тесто; по потреба додавајте уште брашно.
- Оставете го тестото да отстои на собна температура покриено со проѕирна фолија, најмалку 2 часа.
- Останатите 4 јајца се за декорација-измијте ги добро и оставете ги настрана.
- Од стасаното тесто формирајте 18 еднакви топчиња и наредете ги едно до друго во намастена и набрашнета кружна тепсија, така што во средината ќе ги наредите четирите јајца.
- Покријте ја погачата и оставете ја мирува уште 1 час.
- Потоа погачата наросете ја со шеќерот во гранули (или со шеќер во прав) и печете ја во загреана рерна на 200 степени, околу 50 минути. Со чепкалка проверете дали погачата е готова.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во