Рецепти
Бомба торта
Непечен и многу едноставен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(350 Милилитри)
Шеќер(200 Грама)
Маргарин(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
Бисквити(500 Грама)
Ореви(150 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Урми(200 Грама)
Ресани(120 Грама)
Какао(2 Супени лажици)
Шлаг крем ванила(1 Пакување)
Млеко(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во тенџере на оган се ставаат да зовријат водата, шеќерот, ванилиниот шеќер и маргаринот. Потоа тенџерето се трга настрана за да се излади.
- Во подлабок сад се ставаат дробените бисквити, сечканите ореви и сечканите урми. Се додаваат и сувото грозје и какаото, па се меша со лажица. Врз нив се истура оладениот шербет.
- Сето тоа добро се меша додека состојките се изедначат.
- Ресаните се редат како подлога врз тркалезна чинија за торта. Врз нив се истура целата смеса и се обликува како топка.
- Се остава во фрижидер да се стегне најмалку 1 час.
- Одозгора целата торта се премачкува со шлаг пена и се декорира со овошје по желба или со рендано чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во