Рецепти
Боранија на кинески начин Ана Ѓорова

Пржена зелена боранија со соја сос, лук и масло од сусам

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Соја сос(1 Супена лажица)

Бистра зеленчукова супа(1/4 Чаша)

Масло од сусам(1/2 Супена лажица)

Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)

Боранија(700 Грама)

Нишесте (пченкарен скроб)(1/2 Супена лажица)

Билно масло(4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Во сад ставете го соја сосот, сусамовото масло, лукот и готовата зеленчукова супа (може да биде и пилешка), измешајте и оставете настрана.
  2. Измијте ја боранијата, исечете ѝ ги краевите и исушете ја. Во длабок сад за пржење додајте 1/2 чаша билно масло и пржете ја боранијата околу 2-3 минути, па потоа исцедете ја на салфетки.
  3. Во тава ставете фолија за печење и додајте 1 супена лажица билно масло и боранијата (маслото треба да се нанесе на двете страни) и посолете. Во загреана рерна ставете ја боранијата и оставете кратко – околу 5-7 минути, па вратете на салфетка.
  4. Во тенџере ставете ја смесата со супата и лукот да се варат заедно со боранијата на средна температура, па кога ќе зоврие додајте го пченкарниот скроб, кратко промешајте и тргнете од оган веднаш штом смесата ќе се згусне. Додајте сол по желба и послужете.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: