Рецепти
Боранија на кинески начин
Пржена зелена боранија со соја сос, лук и масло од сусам
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Соја сос(1 Супена лажица)
Бистра зеленчукова супа(1/4 Чаша)
Масло од сусам(1/2 Супена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Боранија(700 Грама)
Нишесте (пченкарен скроб)(1/2 Супена лажица)
Билно масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во сад ставете го соја сосот, сусамовото масло, лукот и готовата зеленчукова супа (може да биде и пилешка), измешајте и оставете настрана.
- Измијте ја боранијата, исечете ѝ ги краевите и исушете ја. Во длабок сад за пржење додајте 1/2 чаша билно масло и пржете ја боранијата околу 2-3 минути, па потоа исцедете ја на салфетки.
- Во тава ставете фолија за печење и додајте 1 супена лажица билно масло и боранијата (маслото треба да се нанесе на двете страни) и посолете. Во загреана рерна ставете ја боранијата и оставете кратко – околу 5-7 минути, па вратете на салфетка.
- Во тенџере ставете ја смесата со супата и лукот да се варат заедно со боранијата на средна температура, па кога ќе зоврие додајте го пченкарниот скроб, кратко промешајте и тргнете од оган веднаш штом смесата ќе се згусне. Додајте сол по желба и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во