Рецепти
Бротчиња од модар патлиџан
Вегетаријански бротчиња од модар патлиџан наполнети со смеса од кравјо сирење, домати, леб, зелени маслинки и лук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(4 )
Леб(4 Парчиња)
Младо кравјо сирење(250 Грама)
Домат(3 )
Зелени маслинки(150 Грама)
Лук(4 Чешниња)
Рузмарин(1 Гранче)
Суво оригано(4 Кафени лажици)
Мајоран во прав(4 Кафени лажици)
Масло(2-3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Отстранете им ги рачките на модрите патлиџани, а потоа ставете ги во рерна да се потпечат 15-тина минути на температура од 250°C.
- Во длабок сад измешајте ги доматите исечени на коцки и излупени, исечканите маслинки, ситно сечканиот лук и парчињата леб исечени на коцки без корка. Зачинете со мајоран, оригано, рузмарин, сол и бибер. Додајте масло и сè убаво промешајте.
- Потпечените модри патлиџани преполовете ги и со нож отстранете им ги семките и внатрешноста. Издлабената внатрешност ситно исечкајте ја и додајте ја во длабокиот сад.
- Со лажица наполнете ги половинките модри патлиџани, попрскајте ги со масло за јадење и печете ги во загреана рерна на 200°C, околу 20 минути. Послужете ги топли и наросете сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во