Рецепти
Брза пита со блитва Ана Ѓорова

Одлична вечера што може да ја комбинирате со разни намази и салати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Масло(100 Милилитри)

Маргарин(125 Грама)

Квасец(1 )

Сол(1 Супена лажица)

Блитва(1/2 Килограм)

Јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Брашното се меша со квасецот, се додава маслото, 1 лажица сол и вода за да се замеси меко тесто. Тестото се дели на четири дела.
  2. Секој дел се расукува во кружна кора која се премачкува со маргарин, потоа се засекува на 4 места и се преклопува. Од корите се прават топчиња кои се оставаат да нараснат околу 20 минути.
  3. Блитвата се мие, се сечка на ленти и се динста со малку масло и вода. Потоа се додава сол, а кога ќе се тргне од оган се додава едно разматено јајце.
  4. Секое топче се засукува во кора, се става од филот, кората се пресекува на средина и секоја половинка се витка во ролат.
  5. Питата се реди во подмачкан плех и се чека да нараснат парчињата, па се печат во загреана рерна на 200 степени.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: