Рецепти

Брза пита со блитва
Одлична вечера што може да ја комбинирате со разни намази и салати
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Масло(100 Милилитри)
Маргарин(125 Грама)
Квасец(1 )
Сол(1 Супена лажица)
Блитва(1/2 Килограм)
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Брашното се меша со квасецот, се додава маслото, 1 лажица сол и вода за да се замеси меко тесто. Тестото се дели на четири дела.
- Секој дел се расукува во кружна кора која се премачкува со маргарин, потоа се засекува на 4 места и се преклопува. Од корите се прават топчиња кои се оставаат да нараснат околу 20 минути.
- Блитвата се мие, се сечка на ленти и се динста со малку масло и вода. Потоа се додава сол, а кога ќе се тргне од оган се додава едно разматено јајце.
- Секое топче се засукува во кора, се става од филот, кората се пресекува на средина и секоја половинка се витка во ролат.
- Питата се реди во подмачкан плех и се чека да нараснат парчињата, па се печат во загреана рерна на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во