Рецепти
Бугача
Бугача е грчки десерт кој е застапен во солунскиот регион. Претставува одличен, лесен десерт за во потоплите денови.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(6 Листови)
Млеко(1 Литар)
Шеќер(250 Грама)
Гриз(250 Грама)
Јајце(4 )
Лимон(1 )
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Маргарин(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Ставете го млекото да се вари. Во меѓувреме пенасто изматете ги јајцата со шеќерот. Додајте ги изматените јајца во зовриеното млеко и варете мешајќи 2-3 минути.
- Додајте го и гризот, кој сте го раствориле во малку млеко, и со постојано мешање варете додека смесата се стегне.
- Тргнете од оган и додајте ги ванилата и ренданата кора од лимон. Убаво измешајте.
- Во подмачкан плех 20х30 наредете 3 листа од готовите кори, секоја премачкувајќи ја со растопениот маргарин. Потоа ставете го филот над нив и убаво израмнете. Над филот по иста постапка наредете ги и преостанатите 3 кори.
- Печете го колачот на 170 степени додека одозгора добиете убава боја.
- Извадете ја тавата од рерна, посипете со шеќер во прав и оставете убаво да се излади во фрижидер. Најубаво е да се направи навечер, а да се јаде следниот ден.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во