Рецепти
Бугача Ана Ѓорова

Бугача е грчки десерт кој е застапен во солунскиот регион. Претставува одличен, лесен десерт за во потоплите денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(6 Листови)

Млеко(1 Литар)

Шеќер(250 Грама)

Гриз(250 Грама)

Јајце(4 )

Лимон(1 )

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Ставете го млекото да се вари. Во меѓувреме пенасто изматете ги јајцата со шеќерот. Додајте ги изматените јајца во зовриеното млеко и варете мешајќи 2-3 минути.
  2. Додајте го и гризот, кој сте го раствориле во малку млеко, и со постојано мешање варете додека смесата се стегне.
  3. Тргнете од оган и додајте ги ванилата и ренданата кора од лимон. Убаво измешајте.
  4. Во подмачкан плех 20х30 наредете 3 листа од готовите кори, секоја премачкувајќи ја со растопениот маргарин. Потоа ставете го филот над нив и убаво израмнете. Над филот по иста постапка наредете ги и преостанатите 3 кори.
  5. Печете го колачот на 170 степени додека одозгора добиете убава боја.
  6. Извадете ја тавата од рерна, посипете со шеќер во прав и оставете убаво да се излади во фрижидер. Најубаво е да се направи навечер, а да се јаде следниот ден.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: