Рецепти
Чизкејк од малини
Кремаста торта од бело чоколадо со малини и орео колачиња
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Орео колачиња(24 )
Несолен путер(1/4 Чаша)
Крем сирење(225 Грама)
Бело чоколадо(225 Грама)
Павлака(1 Чаша)
Јајце(5 )
Шеќер во прав(2/3 Чаши)
Брашно(3 Супени лажици)
Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(1/4 Чаша)
Малини(3/4 Чаши)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Загрејте ја рерната на 160°C. Калапот за торта обложете го со хартија за печење и малку намрсете го.
- Изблендирајте ги орео колачињата и измешајте ги со истопен путер, а потоа распоредете во садот за торта.
- Измешајте ги крем сирењето и паваката додека убаво не се соединат, или изблендирајте ги, а потоа додајте 3 јајца, 2 белки од јајца и 1/2 чаша шеќер во прав и повторно мешајте.
- Додајте ги брашното, ванилата, свежиот сок од лимон, топеното бело чоколадо и убаво соединете, а потоа нанесете втор слој во калапот врз слојот со орео колачињата.
- Малините изблендирајте ги со 3 лажици шеќер во прав и додајте ги врз слојот од бело чоколадо.
- Ставете го калапот во загреаната рерна и печете 1 и пол час. Кога ќе се испече тортата, оставете да се олади барем половина час, а потоа покријте ја со пластичен капак и оставете ја во фрижидер да отстои 5-6 часа или преку ноќ.
- Тортата може да ја послужите со рендано бело чоколадо или шлаг на врвот, а може да додадете и свежи малини.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во