Рецепти
Чоколаден мозаик Ана Ѓорова

Непечена торта од бело и црно чоколадо што изгледа доста креативно и може да ја подготвите за разни пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бисквити(150 Грама)

Млеко(300 Милилитри)

Нескафе(1 Супена лажица)

Рум(1 Супена лажица)

Желатин(10 Грама)

Хопла(200 Грама)

Кисела павлака(400 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Бело чоколадо(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Желатинот се прелева со 5 лажици ладна вода и се остава да набабри.
  2. На пареа се топи белото чоколадо и 100 дл слатка павлака, а посебно црвното чоколадо со 100 дл слатка павлака.
  3. Во растопените чоколади се додава желатинот поделен еднакво и по 200 мл кисела павлака, па полека се промешуваат за да се добијат двете смеси.
  4. Во белиот дел се додава 1 лажица рум, а во црниот нескафе.
  5. Бисквитите се натопуваат во млекото и се редат во калап или во мало плехче една до друга.
  6. Одозгора се филуваат бисквитите наизменично со белата и црната смеса додека не се потрошат и двете смеси.
  7. Колачот се става во фрижидер да се стврдне, околу 3 часа, па се сече на коцки и се служи.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: