Рецепти
Чоколаден мозаик
Непечена торта од бело и црно чоколадо што изгледа доста креативно и може да ја подготвите за разни пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(150 Грама)
Млеко(300 Милилитри)
Нескафе(1 Супена лажица)
Рум(1 Супена лажица)
Желатин(10 Грама)
Хопла(200 Грама)
Кисела павлака(400 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Бело чоколадо(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Желатинот се прелева со 5 лажици ладна вода и се остава да набабри.
- На пареа се топи белото чоколадо и 100 дл слатка павлака, а посебно црвното чоколадо со 100 дл слатка павлака.
- Во растопените чоколади се додава желатинот поделен еднакво и по 200 мл кисела павлака, па полека се промешуваат за да се добијат двете смеси.
- Во белиот дел се додава 1 лажица рум, а во црниот нескафе.
- Бисквитите се натопуваат во млекото и се редат во калап или во мало плехче една до друга.
- Одозгора се филуваат бисквитите наизменично со белата и црната смеса додека не се потрошат и двете смеси.
- Колачот се става во фрижидер да се стврдне, околу 3 часа, па се сече на коцки и се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во