Рецепти
Чоколаден мозаик Ана Ѓорова

Непечена торта од бело и црно чоколадо што изгледа доста креативно и може да ја подготвите за разни пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бисквити(150 Грама)

Млеко(300 Милилитри)

Нескафе(1 Супена лажица)

Рум(1 Супена лажица)

Желатин(10 Грама)

Хопла(200 Грама)

Кисела павлака(400 Грама)

Црно чоколадо(200 Грама)

Бело чоколадо(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Желатинот се прелева со 5 лажици ладна вода и се остава да набабри.
  2. На пареа се топи белото чоколадо и 100 дл слатка павлака, а посебно црвното чоколадо со 100 дл слатка павлака.
  3. Во растопените чоколади се додава желатинот поделен еднакво и по 200 мл кисела павлака, па полека се промешуваат за да се добијат двете смеси.
  4. Во белиот дел се додава 1 лажица рум, а во црниот нескафе.
  5. Бисквитите се натопуваат во млекото и се редат во калап или во мало плехче една до друга.
  6. Одозгора се филуваат бисквитите наизменично со белата и црната смеса додека не се потрошат и двете смеси.
  7. Колачот се става во фрижидер да се стврдне, околу 3 часа, па се сече на коцки и се служи.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: