Рецепти
Чоколаден сладолед со кафе
Брз и лесен летен десерт од малку состојки за љубителите на чоколадниот вкус во комбинација со кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кондензирано млеко(175 Милилитри)
Варено кафе(60 Милилитри)
Слатка павлака(300 Милилитри)
Црно чоколадо(60 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Чоколадото растопете го на пареа и потоа оставете го настрана да се олади.
- Слатката павлака изматете ја со миксер во цврст шлаг.
- Во мал сад измешајте го кафето (претходно варено и оладено) и кондензираното млеко. Кафето се бира по желба – обидете се со појако кафе.
- Додајте малку од шлагот во смесата со кафе и измешајте со лажица, па потоа додајте го остатокот од шлагот и мешајте за да нема грутки и смесата целосно да се соедини.
- Потоа претурете ја во пластичен сад. Одозгора претурете го растопеното чоколадо и мешајте со врвот од нож да направите интересни шари во сладоледот.
- Садот поклопете го со капак и замрзнете го сладоледот најмалку 3-5 часа или преку ноќ.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во