Рецепти
Чоколадна алва Ана Ристеска

Турски десерт со чоколаден твист

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(260 Милилитри)

Шеќер(1 Килограм)

Маргарин(1 Пакување)

Какао(1 Пакување)

Ванила во прав(1 Пакување)

Брашно(600 Грама)

Ореви(по желба )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Млекото, шеќерот, маргаринот и ванилата се ставаат да зовријат и се варат 15 минути.
  2. Во посебен сад се мешаат брашното, оревите и какаото.
  3. Оваа смеса постепено се додава во зоврините состојки и се промешува убаво.
  4. Се става веднаш во тавче обложено со најлонска фолија.
  5. Од алвата се сечат коцки или баклавички и се оставаат да се изладат во фрижидер.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: