Рецепти
Чоколадна алва
Турски десерт со чоколаден твист
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(260 Милилитри)
Шеќер(1 Килограм)
Маргарин(1 Пакување)
Какао(1 Пакување)
Ванила во прав(1 Пакување)
Брашно(600 Грама)
Ореви(по желба )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Млекото, шеќерот, маргаринот и ванилата се ставаат да зовријат и се варат 15 минути.
- Во посебен сад се мешаат брашното, оревите и какаото.
- Оваа смеса постепено се додава во зоврините состојки и се промешува убаво.
- Се става веднаш во тавче обложено со најлонска фолија.
- Од алвата се сечат коцки или баклавички и се оставаат да се изладат во фрижидер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во