Рецепти
Чоколадна киноа
Здрав, вегански појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Киноа зрна(170 Грама)
Бадемово млеко(240 Милилитри)
Кокосово млеко(240 Милилитри)
Какао(2 Супени лажици)
Мед(2-3 Супени лажици)
Црно чоколадо(3-4 парчиња )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Киноата ставете ја во цедалка и добро исплакнете ја под млаз ладна вода и исцедете ја.
- Потоа ставете ја во тенџере (без вода или масло) на умерен оган и гответе ја околу 3 минути со постојано мешање.
- Во тавата потоа додајте го млекото и прстофат сол и мешајте. Откако млекото ќе зоврие, гответе ја киноата 20-25 минути на тивок-умерен оган (не покривајте со капак) и мешајте повремено.
- Откако ќе се апсорбира течноста во тенџерето и киноата ќе омекне, тргнете од оган и додајте го какаото, медот, па измешајте. За поинтензивен вкус може да додадете и ванила екстракт.
- Пробајте како е на вкус и додајте повеќе млеко или какао по желба, зависи дали сакате да биде јадењето потечно или со чоколаден вкус.
- Сервирајте ја киноата со парчиња чоколадо и други додатоци по желба. Ние додадовме и чиа семки и свежо сезонско овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во