Рецепти
Чоколадна торта со бела капа
Вистински погодок за сите љубители на неодоливата комбинација од чоколадо и кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(175 Грама)
Путер(125 Грама)
Шеќер во прав(25 Грама)
Шеќер(300 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Јајце(3 )
Желатин(2 Листови)
Млеко(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Замесете тесто од брашното, путерот, малку сол, шеќерот во прав, и 2 лажици какао. Завиткајте го тестото бо фолија и оставете го да отстои 60 минути во фрижидер. Потоа расукајте го во дебелина од 4мм и ставете го во тава со дијаметар од 22 см. Печете го 20 минути на 200 степени. Оставете го да се олади без да го вадите од тавата.
- Растворете 1 лажица густин во малку ладно млеко, па додајте ги жолчките, 125 грама шеќер и останатото млеко измешано со 1/3 чаша топло кафе. Згрејте го кремот до 84 степени. Омекнете го желатинот во ладна вода, исцедете го и задно со ренданото чоколадо додајте го во кремот.
- Изматете ги белките со малку сол и со останатиот шеќер. Ладниот крем сипете го врз тестото, покријте го со белата смеса и посипете го со исечкани лешници. Печете ја тортата кратко време, па сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во