Рецепти
Чоколадни јајца
Лесен и едноставен чоколаден десерт со кој ќе ги изненадите гостите за Велигден
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Чоколадни јајца(8 )
Слатка павлака(150 Милилитри)
Мелени лешници(100 Грама)
Мелени бисквити(100 Грама)
Капучино во прав(4 Супени лажици)
Рум(3 Кафени лажици)
Какао(1 Супена лажица)
Црно чоколадо(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Јајцата внимателно скршете ги на половинки. За посигурно и поуспешно засечете ги со остар нож по работ на кој се споени, па малку стиснете.
- Слатката павлака, румот, какаото, капучиното и чоколадото растопете ги на оган добро да се соединат.
- Потоа со миксер добро изматете ги, па додајте ги лешниците и бисквитите. Доколку смесата ви е течна, додајте уште малку бисквити или лешници, доколку, пак е поретка, регулирајте со румот, но имате предвид дека смесата ќе се стегне повеќе откако добро ќе се излади. Значи, ниту пресува ниту претечна.
- Оставете да се излади повремено мешајќи, потоа полнете ги чоколадните јајца.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во