Рецепти
Чоколадни маршмалоу Ана Ристеска

Овие чоколадни маршмалоус можете да ги додадете на вашето топло чоколадо, салеп или пак да ги консумирате како слатка чоколадна ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Какао(2 1/2 Супени лажици)

Вода(236 Милилитри)

Желатин(3 Супени лажици)

Мед(320 Грама)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Какао(7 супени лажици за какао смесата )

Вода(топла 3-4 супени лажици за какао смесата )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути + 4 часа да отстои

  1. Тава за печење обложете ја со хартија за печење и врз хартијата поросете 1 и пол супена лажица какао.
  2. Во еден сад ставете 1/2 чаша вода и желатинот.
  3. Во поголемо тавче ставете ја другата половина од водата со медот, ванилата и солта и гответе го додека не почне да врие на средна температура. Од кога ќе почне да врие, оставете го да се готви уште 7-8 минути од прилика (додека не стигне до 116 степени). Потоа веднаш тргнете го од оган.
  4. Желатинот промешајте го малку и во него многу внимателно и полека додајте ја жешката смеса со медот. Матете ја смесата со миксер на споро 20-30 секунди. Потоа ставете го миксерот да мати на најбрзо и матете ја смесата 10 минути додека не добиете густа кремаста смеса како за маршмалоу.
  5. Додека тоа се мати, какаото измешајте го со вода за да се добие густа смеса.
  6. Кога маршмалоу смесата ќе биде готова, додајте ја смесата со какао и матете уште 30-60 секунди.
  7. Смесата веднаш сипете ја врз хартијата за печење најрамномерно колку што можете. Одозгора поросете со останатото какао.
  8. Вака оставете го маршмалоуто да седи 4 часа. Потоа исечете го на коцки и готово е за служење.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: